Bag om Henrik H. Brandt

Foto: Kenneth Kjær/Idan Sports Innovation Day 2017

Foto: Kenneth Kjær/Idan Sports Innovation Day 2017

Jeg lærer lige så meget af mange års fritidssysler i idrætten som af min formelle uddannelse. Jeg kender idrætsmiljøerne, forskerne, mediefolkene, leverandørerne, arrangørerne, lederne, faciliteterne, forvaltningerne og alle de andre aktører i idrætssektoren på godt og ondt.

Jeg trækker gerne på mit netværk i sektoren i ind- og udland. I 2019-2020 er jeg formand for det nyoprettede ‘Fodboldens Udviklingsnetværk - Aarhus’ i regi af DBU Jylland

Henrik H. Brandt, CV, publikationer mm.

CV:

2018: Stifter af Idrættens Konsulenthus (Idkon) som selvstændig konsulent

2005-2018: Direktør for det nyetablerede Idrættens Analyseinstitut, inklusive Play the Game (fra 2011) og Videncenter for Folkeoplysning (etableret 2013)

1993-2005: Journalist på Jyllands-Postens sportsredaktion i København og Aarhus

1989-1993: Uddannet journalist på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus med praktikophold undervejs på Midtjyllands Avis i Hammel og Silkeborg

1986-1988: Udlært butiksassistent i Jyllands første specialbutik for løb, Løber Sport i Aarhus

Pokalfighter.jpg

Årets pokalfighter 1996

Traditionelt overrækker Årets Sportsjournalist fighterpokalen ved årets landspokalfinale. Her fra AGF-Brøndby 2-0 den 16. maj 1996. Så når en aarhusianer næppe meget højere. Foto: Lars Krabbe

Titler:

2018:
Modtager af Torsten Tegnérs Journaliststipendium, Riksidrottens Vänner, Sverige

2018: Kåret til Årets træner/leder i IF Lyseng Fodbold

2000: Modtager af fortjenstnålen Aarhus 1900 Atletik/Motion

1996: Årets Sportsjournalist, kåret af Danske Sportsjournalister


 

Idrættens Analyseinstitut (2005-2018):

I februar 2005 tiltrådte jeg som den første medarbejder på Idrættens Analyseinstitut (Idan). Min opgave for den selvejende institution under Kulturministeriet var at opbygge en organisation, der kunne udfordre idrætssektoren og formidle viden til sektoren. Da jeg efter eget valg forlod instituttet i foråret 2018 var vi 19 fuldtidsansatte, og vi havde absolut bidraget med nye impulser og ny viden til en sektor i hastig forandring.

I 2011 fusionerede Idan med Play the Game, som er et initiativ, der arbejder for etik, demokrati og ytringsfrihed i international idræt. I 2013 fik vi desuden til opgave at opbygge Videncenter for Folkeoplysning, som i dag er en permanent og veletableret del af Idrættens Analyseinstitut. Kerneværdierne: Uafhængighed, faglighed, relevans og gennemslagskraft tager jeg med mig til min nye tilværelse som selvstændig.

Kerneværdierne fra Idan følger med til Idrættens Konsulenthus . Foto: Thomas Søndergaard/Idrættens Analyseinstitut

Kerneværdierne fra Idan følger med til Idrættens Konsulenthus. Foto: Thomas Søndergaard/Idrættens Analyseinstitut

Andre lande har været inspireret af Idrættens Analyseinstitut. Blandt andet har jeg siden 2016 siddet med i bestyrelsen for Observatory for Sport in Scotland, som er en privat velgørende institution med samme mission som Idrættens Analyseinstitut.

Jeg er meget optaget af sammenhængene mellem uddannelse, forskning/viden og udviklingen i idrætssektoren. P.t. sidder jeg med i aftagerpanelet for Sektion for Idræt ved Aarhus Universitet samt i det Rådgivende Udvalg for Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring ved Syddansk Universitet/UCL (FIIBL).

Udgivelser:

I min tid som direktør for Idrættens Analyseinstitut fra 2005-2018 har jeg sparret, redigeret og bidraget til snesevis af rapporter og andre udgivelser. Jeg var i større eller mindre grad inde over tilrettelæggelsen og udgivelsen af de fleste af instituttets udgivelser og arrangementer og har derfor selvfølgelig et grundlæggende kendskab til en meget bred del af idræts- og fritidssektoren og vidensproduktionen om sektoren.

I forhold til større udgivelser om idræts- og fritidssektoren vil jeg særligt fremhæve min rolle som medforfatter på en række værker, der giver et helt grundlæggende overblik over idrætssektoren i Danmark: 

Idræt og sport i den danske oplevelsesøkonomi - mellem forening og forretning af Rasmus K. Storm og Henrik H. Brandt, forlaget Imagine-, 2008

Idræt for alle - baggrund og analyse >> Breddeidrætsudvalgets rapport. Kulturministeriet, 2009 

Udredning af idrættens økonomi og struktur. Analyse og baggrund >>, udvalgte kapitler. Kulturministeriet 2014 


Øvrige udgivelser og arrangementer:
I mine år som direktør for Idrættens Analyseinstitut havde jeg ansvar for en række udgivelser og publikationer. Jeg har læst hvert et ord af instituttets udgivelser og været dybt involveret i de fleste af instituttets aktiviteter. Det giver alt andet lige en baggrundsviden og et overblik, som jeg trækker på hver dag.

Idrættens Analyseinstituts udgivelser >>

Oversigt over Videncenter for Folkeoplysnings udgivelser >>  

Oversigt over Idrættens Analyseinstituts arrangementer >>

Oversigt over Videncenter for Folkeoplysnings arrangementer >>

Play the Games arrangementer her (2011-2018) >>

Foto: Kenneth Kjær/Idan

Foto: Kenneth Kjær/Idan

Idræt - en uundværlig del af hverdagen:

Jeg har været involveret i idrætten i det meste af min tilværelse som aktiv, leder, træner eller arrangør. Engagementet spænder vidt, men jeg har da mine favoritter:

Løbeture er tænketid… Eller det påstår jeg i hvert fald, for jeg vil helst ikke have så travlt, at jeg ikke kan klemme en løbetur ind. Engang var jeg konkurrenceløber på et helt fornuftigt niveau, og jeg havde samtidig et stort engagement i atletikken som bestyrelses- og udvalgsmedlem, stævnearrangør eller rejsearrangør. I dag får jeg mest velvære, naturoplevelser og en masse gode tanker, når jeg løber. Engang imellem får jeg stadig lyst til at presse mig selv en smule og mærke, at jeg lever. Kan man tilmed lige få klemt et raskt havbad ind på hjemturen – vinter eller sommer – opleves dagen sjældent som helt spildt.

Løb er den idrætsgren, jeg aldrig bliver træt af. Jeg har løbet regelmæssigt i snart 35 år. Man vender aldrig trist hjem fra en løbetur.  Foto: Lars Krabbe

Løb er den idrætsgren, jeg aldrig bliver træt af. Jeg har løbet regelmæssigt i snart 35 år. Man vender aldrig trist hjem fra en løbetur. Foto: Lars Krabbe

I boldrummet hos IF Lyseng møder alle de fine teorier om idrættens udvikling ofte virkeligheden på en tankevækkende måde.  Foto: Lars Krabbe

I boldrummet hos IF Lyseng møder alle de fine teorier om idrættens udvikling ofte virkeligheden på en tankevækkende måde. Foto: Lars Krabbe

Fodbold er en passion, der en sjælden gang giver meget store glæder og lidt for hyppigt giver en masse små frustrationer. Det gælder både som tilskuer og som ungdomstræner- og leder gennem de seneste fem år på en af Danmarks største ungdomsårgange i IF Lyseng Fodbold. Jeg elsker det som regel, men hader det også engang imellem og skal passe på, det ikke kommer til at fylde for meget. Ideerne til at skabe bedre idrætsmiljøer får man foræret ganske gratis, når man overvinder små og store barrierer i boldrummet, på træningsbanen eller bare rundt omkring på det lokale idrætsanlæg i hverdagen eller til udekampe og stævner. Der er virkelig meget at tage fat i… I 2019-2020 har jeg påtaget mig rollen som formand for ‘Fodboldens Udviklingsnetværk - Aarhus’ i regi af DBU Jylland.

Fitness. Jeg kommer til det. Skal bare lige. Jeg trænger til det. Jeg burde…

Ungerne. Meget har de budt mig. Ponytrav, børnesvømning, fodbold, atletik, store gymnastikopvisninger, afdansningsbal. Vi tager det hele med, og nogle af de største oplevelser har vi haft sammen som deltagere og tilskuere til små og store idrætsstævner og fodboldkampe i hele Europa.

Kender du det? Man kan ikke planlægge en ferie eller køre i tog eller bil uden at tænke i løberuter. Jeg har mine hemmelige små steder, hvor jeg altid har løbetøjet med i bilen.  Foto: Henrik H. Brandt

Kender du det? Man kan ikke planlægge en ferie eller køre i tog eller bil uden at tænke i løberuter. Jeg har mine hemmelige små steder, hvor jeg altid har løbetøjet med i bilen. Foto: Henrik H. Brandt

Min egen idrætsbaggrund. Jeg har prøvet rigtig mange roller i idrætssektoren. Konkurrenceudøver, motionist, træner, bestyrelses- og udvalgsmedlem, stævnearrangør, journalist bag kulisserne ved små og store begivenheder i idrættens verden, butiksassistent og sælger af sportsudstyr og løbesko.

Jeg har gennem hele mit voksne liv været tæt på såvel de helt lokale idrætsforeninger som de allerstørste internationale sportsbegivenheder og deltaget i masser af internationale konferencer og arbejdsgrupper.  Hjerteklubberne er IF Lyseng Fodbold, Aarhus 1900 Atletik/Motion og den middelmådige og på alle måder rædselsfulde engelske fodboldklub Coventry City.

Ballehage, Aarhus Bugten. Mit foretrukne pitstop på løbeturene . Foto: Lars Krabbe

Ballehage, Aarhus Bugten. Mit foretrukne pitstop på løbeturene. Foto: Lars Krabbe