Idrættens innovatører får en ny base

Sports Lab Copenhagen på Holmen i København er et nyt, fælles miljø for idrætsrelateret innovation i Danmark. Initiativtageren Carsten Couchouron har store ambitioner om at skabe en dynamisk base for idrættens start ups i den danske hovedstad, som allerede i dag er internationalt kendt som en storby med nyskabende idrætsarkitektur og en særdeles bevægelsesvenlig infrastruktur.

logo_Sports_Lab_Coepnhagen_Color.png

Endnu kan man kun ane konturerne af et miljø, hvor ca. 50 af den danske idrætssektors lyseste hjerner inden for teknologi, bevægelse og idrætsudvikling om kort tid vil bemande skrivebordene og knokle løs i bedste entreprenørånd for at realisere deres drømme om at skabe lige præcis det produkt eller den serviceydelse, som idrætsverdenen går og råber på. 

Enkelte skriveborde er allerede besat i det 450 kvm store lejemål på Arsenaløen, hvorfra en del af beboerne i de lyse lokaler får udsigt til grønne fodboldbaner og Christianshavns nye Hal C fra skrivebordene. Lovende danske start ups som Jabii, Hubbster og Målaktier/Pecasu er så småt rykket ind. Flere start ups er stærkt på vej.  Interessen for den første af flere kommende hubs for idrætsrelaterede start ups i København har været stor siden offentliggørelsen af initiativet i begyndelsen af november.

Med sin arbejdsmæssige erfaring fra en lang række internationale idrætsaktører drømmer Carsten Couchouron om at skabe et idrætsrelateret dansk iværksættermiljø med internationalt udsyn i de nye lokaler på Holmen i København. Foto: Henrik H. Brandt

Med sin arbejdsmæssige erfaring fra en lang række internationale idrætsaktører drømmer Carsten Couchouron om at skabe et idrætsrelateret dansk iværksættermiljø med internationalt udsyn i de nye lokaler på Holmen i København. Foto: Henrik H. Brandt

Manden bag det hele, tysk/franskmanden Carsten Couchouron, erklærer sig ’forsigtigt optimistisk’ i forhold til ganske hurtigt at få fyldt alle skrivebordene i det kommende kontorfællesskab. Vilkårene for at leje et skrivebord i idrætsinnovationens kommende danske tyngdepunkt er yderst favorable og fleksible, så sandsynligvis vil ca. 50 idrætspassionerede technørder eller entreprenører snart blande sig i det brogede felt af bohemer, arkitekter, musikere, skuespillere og teaterfolk, der allerede i dag skaber et kreativt og spændende miljø i de gamle, ofte smukt moderniserede militære bygninger rundt omkring på Holmen.

”Det handler ikke blot om at fylde skrivebordene, men også om at få de rigtige virksomheder og personer ind i miljøet. Man skal have et mindset, hvor man er villig til at dele succes og fiasko med de andre start ups og gerne være ambitiøs med et globalt udsyn,” siger Carsten Couchouron.

Teknologi og entreprenørånd fornyr idrætten
Idrætssektoren i Danmark og hele verden er generelt i hastig forandring i disse år.

En stor del af fornyelsen kommer fra ny teknologi og fra nye entreprenante aktører og konstellationer på siden af sportens traditionelle strukturer.

Går man op på tagterrassen i Sports Lab Copenhagens nye lokaler, har man en strålende udsigt til ’vanvidsprojektet’ Amager Bakke (Copenhill) med skibakke og løberuter på taget af en gigantisk forbrændingsanstalt. Stamper man i gulvet, kan de prustende kunder sikkert høre det nede hos underboen fra Fitness World, som i sig selv er en af de mest entreprenante succeshistorier i den danske idrætsverden gennem de seneste årtier. Og kigger man til den modsatte side, har man udsigt til nogle af foreningsidrættens traditionelle bastioner med fodbold- og rugbybaner og Christianshavns nyopførte idrætshal Hal C. 

Fra tagterrassen på Sports Lab Copenhagen kan Carsten Couchoruron vise gæsterne udsigten til Copenhill med skibakke og løberuter. Så er man allerede godt i gang med at tale innovation i idrætten. Foto: Henrik H. Brandt

Fra tagterrassen på Sports Lab Copenhagen kan Carsten Couchoruron vise gæsterne udsigten til Copenhill med skibakke og løberuter. Så er man allerede godt i gang med at tale innovation i idrætten. Foto: Henrik H. Brandt

De forskellige miljøer i idrætten supplerer og beriger hinanden. Præcis den oplevelse bringer Carsten Couchouron med sig til Danmark efter 18 års ansættelse i forskellige sportsmarketingbureauer, internationale specialforbund og idrætsorganisationer i international idræts olympiske hovedstad Lausanne i Schweiz. 

”Jeg har arbejdsmæssigt siddet på alle sider af bordet både som idrætsudbyder og som køber af rettigheder. En stor del af væksten kommer fra ny teknologi, og de traditionelle strukturer er sjældent førende i forhold til at stimulere innovation. Jeg oplevede i mine år som kommerciel direktør i det internationale rideforbund (FEI), at forbundene ofte er meget reaktive. Innovation og nye måder at gøre tingene på kommer udefra,” siger Carsten Couchouron. 

Som udlænding kommer Carsten Couchouron selv udefra. Han er dansk gift og har pendlet i nogle år med planer om at slå sig permanent ned i København. Gennem kontakt til den danske start up, Airofit, fik han indblik i såvel miljøet som i styrker og svagheder i det idrætsrelaterede danske iværksættermiljø. Ideen til at gøre noget ved det med oprettelsen af Sports Lab Copenhagen blev født. 

Styrkepositionerne for idrætsrelaterede start ups i København kan Carsten Couchouron hurtigt opremse: Teknologi, it-sektoren, uddannelse, idrætsdeltagelse, infrastruktur osv. peger i den rigtige retning. Det handler først og fremmest om at binde enderne sammen og skabe et målrettet miljø. 

”Der er forskellige initiativer i gang. De er spredte og ikke særligt godt finansierede, men arbejder vi sammen, har vi virkelig et frugtbart grundlag for at få sports tech til at trives i Danmark,” mener Carsten Couchouron. 

Inspiration fra andre start up miljøer
I de seneste måneder har han siddet sammen med enkelte start ups i det danske iværksættermiljø på Pier 47 på Langelinie i København. Andre danske klynger som fintech og medtech er i vækst. Det sidste oplevede Carsten Couchouron på nærmeste hold i Pier 47, hvor healthtech miljøet med en del synergi til idræt og bevægelse voksede måned for måned. Pier 47 bygningen er blevet lejet ud til Nationalbanken og skal derfor rømmes. Derfor besluttede Carsten Couchouron at gå solo og arbejde for et idrætsmiljø i selvstændige lokaler. Initiativet har undervejs ændret navn fra Sports Tech Copenhagen til Sports Lab Copenhagen for at signalere, at idrætsrelaterede start ups også kan basere sig på bredere ydelser og metoder end bare teknologi. 

”Jeg håber, vi kan være med til at skabe nye professioner i idrætten. Vi ser allerede, hvordan studerende søger fintech, healthtech og medtech og ønsker at arbejde i disse miljøer. Her kan man skabe lignende muligheder i idrætten. Vi skal være en affyringsrampe for start ups med ambitioner om international vækst, og vi skal også være en naturlig landeplads for internationale start ups med ambitioner om at komme ind på det nordiske marked,” siger Carsten Couchouron. 

Virksomheder som Endomondo, Tonsser, Veo og Trackman har allerede dokumenteret, at danske idrætsrelaterede start ups kan få stor international succes. Miljøet er begyndt at samle sig, og potentialerne i innovation står klart for stadigt flere aktører i den danske idrætssektor med flere spændende nye initiativer på vej. 

”Mange start ups har de samme udfordringer. Vi skal arbejde med disse udfordringer sammen og være i stand til at hjælpe med den nødvendige ekspertise på alle områder. Samtidig kan vi blive en indgang for investorer og en hub, som kan tilbyde den rette sparring og det rette ’økosystem’ til at skabe vækst,” siger Carsten Couchouron. 

Drømmene er store, men indtil videre indikerer interessen for Sports Lab Copenhagen, at Carsten Couchouron har fat i den lange ende. Som andre start ups har han store drømme om, hvad fremtiden vil bringe: 

”Jeg har faktisk en drøm om, at vi i løbet af få år vokser ud af disse rammer. Vi er allerede i gang med at se os om efter nye steder med potentiale til at blive virkelig ikoniske miljøer inden for idræt, teknologi og innovation. Vi vil gerne være en international reference inden for idrætsrelateret innovation,” siger Carsten Couchouron.

Praktisk information:
Prisen for at leje et skrivebord i Sports Lab Copenhagen er 1.875 kr. + moms. Lejemålene kan oprettes og opsiges med kort varsel.

Kontakt: Carsten Couchouron, carsten@sportslab.sport
Founder & CEO,
Sports Lab Copenhagen
Danneskiold-Samsøes Allé 24, 1434 Copenhagen
Tlf: +45 21 52 01 26 / +41 79 823 39 18


Forfatteren til artiklen om Sports Lab Copenhagen er indirekte medinitiativtager til flere aktuelle start up initiativer i den danske idrætssektor og derfor ikke helt uafhængig i forhold til Sports Lab Copenhagen.