Afviklede aktiviteter og oplæg

 

Perioden fra etableringen af Idrættens Konsulenthus i 2018 - 2020

Vi er altid parate. Til lands, til vands og i luften. Foto: Lars Krabbe

Vi er altid parate. Til lands, til vands og i luften. Foto: Lars Krabbe

Afviklede aktiviteter 2019-2020

2020
IdrætsPlatformen Danmark

Idkon er p.t. daglig leder og administrator for Foreningen IdrætsPlatformen Danmark, som er en forening, som har til formål at fremme kompetenceudvikling, netværkssamarbejder og strategisk udvikling af og for den brede idrætssektor i Danmark. IdrætsPlatformen Danmark er et nyskabende initiativ i den danske idrætssektor med Henrik H. Brandt, Idrættens Konsulenthus som initiativtager på baggrund af mange års erfaringer og konstaterede behov for at skabe nye konstellationer til udvikling af aktørerne i den brede danske idrætssektor. Foreningens hjemmeside åbnede den 3. november 2020.

Visioner for idrætten i Kongelunden, Aarhus
I samarbejde med Fonden Eliteidræt Aarhus gennemfører Idkon en opsamling af visionerne for fremtidens idræt i Kongelunden blandt de daglige idrætsaktører på Aarhus Idrætspark. Projektet udmønter sig i en visionsrapport, som primo 2021 vil blive overrakt til Kongelundens politiske og administrative styregrupper. Download rapporten ‘Fremtidens idræts- og aktivitetsmiljøer i Kongelunden’.

Corona-krisen som kickstart for bedre fodboldmiljøer
I samarbejde med TF Sport & Fritid og med deltagelse af inspirerende oplægsholdere fra ind- og udland gennemførte Idrættens Konsulenthus under Corona-krisen og nedlukningen af dansk idræt i maj-juni 2020 i alt fem webinarer med inspiration og viden om bedre fodboldmiljøer. Læs om webinarerne og find materiale her.

Idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen
Sammen med Lars Steen Pedersen, LSP Resolve tog vi i april initiativ til en grundig undersøgelse af de økonomiske og beskæftigelsesmæssige perspektiver for danske idrætsfaciliteter af forårets nedlukning under Corona-krisen. Undersøgelsen og dens mange perspektiver afrapporteres og drøftes på en række online-seminarer med Seminar I den 7. maj. Undersøgelsen er gennemført i partnerskab med Lokale og Anlægsfonden, Halinspektørforeningen, DGI og Idrættens Analyseinstitut.

Gymnasieelevers idrætsadfærd under Corona-krisen
Sammen med Maja Pilgaard, Active Research har vi i april måned med uhyre kort varsel tilrettelagt og gennemført en undersøgelse af gymnasieelevers idrætsadfærd under Corona-krisen. Mere end 1.500 elever fra stx-klasser på 19 gymnasier deltog i undersøgelsen. Deltag i to online-seminarer den 5. maj og 6. maj 2020 om resultaterne og perspektiverne ved undersøgelsen.

Tre online-seminarer om Idrætten og sundhedskrisen
Sammen med Sports Marketing Network tilrettelagde og afviklede vi den 2., 6. og 8. april tre seminarer for aktørerne fra den brede danske idrætssektor om Idrætten og sundhedskrisen. Der kom en del inspiration ud af disse møder med ca. 50 deltagere på hver. Se materiale fra møderne her.

Idrætsmødet 2020
Idrætsmødet i Aalborg har en ambition om at være ‘Danmarks samlingssted for samtalen om vores idrætskultur’. Idrætsmødet består af idrætsaktiviteter, en folkelig debatdel samt en faglig konference. Idrættens Konsulenthus skulle stå for at arrangere og gennemføre et spor om ‘Idrættens innovatører’ på idrætskonferencen i dagene 24.-25. juni 2020, men på grund af COVID-19 krisen måtte arrangementet desværre aflyses i 2020, men Idrættens Innovatører er tilbage på Idrætsmødet den 2.-6. juni 2021.

Firmaidrættens fremtid
Dansk Firmaidrætsforbund fylder 75 år i 2021 og udgiver i den anledning en jubilæumsskrift. Idrættens Konsulenthus bidrager til jubilæumsskriftet med en artikel om trends og tendenser i idrætten og påvirkningen af firmaidrætten i fremtiden.

Vejen Konferencen 2020
Vejen Idrætscenter danner i 2020 endnu engang den inspirerende ramme om en national idrætskonference med fokus på nogle af de væsentligste temaer i den danske idrætssektor. Idrættens Konsulenthus har redaktionelt hovedansvar for planlægning og gennemførelse af konference i et treårigt samarbejde, der skal manifestere Vejen Konferencen som et af de vigtigste omdrejningspunkter for viden, erfaringer, inspiration og netværk i den danske idrætssektor. Temaet for dette års konference i dagene 21.-22. september 2020 med mulighed fort tilvælge tre ekstra workshops den 23. september bliver ‘Idrætsmiljøer som dynamo for sundhed, fællesskaber og lokal udvikling.” Læs mere her.

Studietur til Hamburg, 30. september- 1. oktober 2020
IUC Ledernetværk er et professionelt netværk i regi af Idrættens Udviklingscenter af høj faglig kvalitet for ledere, direktører og chefer inden for idræts- og fritidssektoren. Netværket kan bidrage til at styrke deltagernes professionelle netværk, faglige niveau og løbende udvikling. Idrættens Konsulenthus arrangerer på vegne af netværket en studietur til Hamburg i dagene 30. september til 1. oktober 2020 (Turen måtte udsættes p.g.a Corona-krisen).

Lyseng-konferencen 2019 og handlingsplan for 2020
idrættens Konsulenthus er projektleder for projektet ‘IF Lyseng som Fremtidens Fodboldmiljø’. Som opfølgning på en omfattende intern analyse følger Jyllands p.t. største fodboldklub, IF Lyseng, den 17. november 2019 op med en konference for interessenter i og omkring klubben. Konferencen er et skridt mod endnu bedre forenings- og træningskultur, mere inddragelse, mere synlighed i lokalsamfundet og nye spændende initiativer båret af frivillige. Idkon er projektleder og programansvarlig for konferencen. Som led i projektet er Idrættens Konsulenthus ligeledes programansvarlig for en udveksling med ledelse og bestyrelse i Frederiksberg Boldklub og IF Lyseng den 5. oktober. Læs rapporten ‘IF Lyseng som fremtidens fodboldmiljø’. Se oplæg fra konferencen. I 2020 fortsætter projektet med en række konkrete tiltag, som yderligere skal udvikle foreningens sociale og sportslige miljø samt den formelle organisation. Se ‘handlingsplan for IF Lyseng som fremtidens fodboldmiljø’.

Studietur til London, 25.-27. februar 2020
Idrættens Konsulenthus arrangerer sammen med Sports Marketing Network UK en studietur til London i dagene 25.-27. februar 2020 med fokus på sport and social enterprise til en lang række foreninger, organisationer og socialøkonomiske initiativer i London, hvor idræt bruges som redskab i forhold til inklusion, sundhed og social sammenhængskraft. Læs mere om studieturen ‘Sport as a tool for social inclusion and change’.

2019

National Sport Summit Scotland
Observatory for Sport in Scotland afholder i dagene 25.-26. november 2019 den hidtil mest ambitiøse konference om breddeidrætten i Skotland, National Sport Summit. Idrættens Konsulenthus hjælper med programlægning og tilrettelæggelse af konferencen på Tynecastle Park i Edinburgh, hjemmebane for fodboldklubben Heart of Midlothian FC. Ambitionen er at udvikle en konference med samme status og betydning for idrætsudviklingen som den tilbagevendende konference ‘Idrættens største udfordringer’ i regi af Idrættens Analyseinstitut i Vejen Idrætscenter.

Idrætsmødet i Aalborg 2019
Idrætten får et spændende og meget ambitiøst nyt mødested for debat og udvikling, når Aalborg Kommune i dagene 29. august - 1. september 2019 er vært for den første udgave af Idrætsmødet. Idrættens Konsulenthus hjælper med programudvikling og afvikling af et særdeles spændende spor om ‘Idrættens nye innovatører’ på såvel konferencedelen som den offentlige del af Idrætsmødet.

Studieture med inspiration og blik for nye tendenser
Idrættens Konsulenthus arrangerer i efteråret en studietur med fokus på bl.a. selvorganiserede idrætsfællesskaber for for bestyrelse og ledelse i Sport & Event Park Esbjerg. I dagene 29. september til 2. oktober har Idkon ligeledes hjulpet Varde Kommune med programlægning og kontakter for en studietur for Udvalget for Kultur og Fritid til Edinburgh med nye vinkler på frivillighed og lokalsamfund.

Advisory board, Idrætsfællesskabet
Idrættens Konsulenthus har sagt ja til at deltage i et advisory board for iværksættervirksomheden Idrætsfællesskabet. Virksomheden og dens tre grundlæggere brænder vi for at hjælpe sårbare og udsatte danskere ud i varig idræts- og motionsdeltagelse. Idrætsfællesskabet vil gøre det lettere at finde den helt rette fysiske aktivitet gennem et tæt samarbejde med sundhedsprofessionelle, lokale idræts- og motionstilbud samt borgeren selv.

Fodboldens Udviklingsnetværk - Aarhus
Der er ikke tale om en konsulentopgave, men om en midlertidig formandspost i 2019 - marts 2020 for et nyt udvalg under DBU Jylland til Henrik H. Brandt. Pointen er at finde nye veje såvel i eksisterende fodboldklubber som i samarbejder med forskellige typer af partnere i lokalsamfundet for at åbne fodbolden for nye grupper og aktiviteter. Arbejdet kommer til at generere viden, netværk og en masse inspiration, som vil være yderst relevant for Idkons konsulentvirksomhed, skabe nye initiativer og gøre Idkon endnu skarpere på nye ideer og tiltag i idrætssektoren.

Danmarks bedste ungdomsmiljø i fodbolden
Idrættens Konsulenthus leder i 2019 et projekt i den aarhusianske fodboldklub IF Lyseng med ambition om at skabe det bedste ungdomsmiljø i dansk fodbold. Projektet skal dels udvikle det sportslige og sociale set up for børn og ungdom, dels skabe en bedre organisering af foreningen internt og i forhold til øvrige interessenter i lokalområdet. Projektet har fået økonomisk støtte af DIF og DGI’s foreningspulje.

Observatory for Sport in Scotland >>
Den uafhængige private tænketank Observatory for Sport in Scotland understøtter den brede idrætssektor med research, viden, netværk, analyse og konkrete anbefalinger til at udvikle idrætssektoren i Skotland. Skotterne er særdeles inspirerede af lignende tænketanke som Mulier Instituut i Holland og Idrættens Analyseinstitut i Danmark. Jeg har siden 2016 deltaget aktivt i bestyrelsesarbejdet og formidlingsarbejdet for den velgørende fond bag observatoriet. Jeg får en masse inspiration med hjem til Danmark fra et land, hvor idrætten har mange lighedspunkter med Danmark, men hvor der også er meget store klasseforskelle i idrætsdeltagelsen, og hvor økonomien i højere grad end i Danmark er afhængig af privat initiativ og velgørenhed.

KL’s Kultur- og fritidskonference 2019, Vejle den 15.-16. maj
En af årets store begivenheder i kultur- og fritidssektoren er traditionelt KL’s Kultur- og fritidskonference. Henrik H. Brandt har fået rollen som moderator for dette års konference i Vejle den 15.-16. maj, hvor FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling bliver det overordnede tema. Konferencen stiller spørgsmålet: Hvilken rolle kan kultur- og fritidsområdet spille for at fremme økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed?

Kick-off seminar Dansk Surf & Rafting Forbund
Idkon forberedte, faciliterede og samlede op på et kick-off seminar for Dansk Surf & Rafting Forbund den 19.-20. januar i Aarhus med henblik på organiseringen af forbundets elitearbejde og forbundets generelle udvalgsstruktur og arbejde med frivillige kræfter. Efterfølgende lancerede DSRF en ny udvalgsstruktur, som der skal følges op på i løbet af året.

SportsFair 2019 – fagmessen for idræts- og fritidsfaciliteter >>
Idkon bistod Messe C i Fredericia med at udvikle en ny og ambitiøs innovations- og vidensdel på Danmarks største fagmesse for sports- og fritidsfaciliteter, SportsFair i Fredericia. Fagmessen fandt sted i dagene 20.-21. marts 2019 og samlede næsten 1100 gæster. SportsFair var i endnu højere grad end tidligere et mødested for et meget bredt udsnit af aktører i idræts- og fritidssektoren med fokus på nye spændende produkter og nye udviklingstræk i sektoren.

Afviklede oplæg 2018-2020

2020

Medvirken i IFFD’s webinar om ‘De selvejende idrætsfaciliteterne og sundhedskrisen’. 10. november 2020.

Medvirken på Medianos podcast ‘Sport & Perspektiv’ i serien ‘Tillægstid’ redigeret af Idrættens Analyseinstitut. Tema: Bevæg dig for livet. 6. november 2020.

Medvirken på Medianos podcast ‘Sport & Perspektiv’ i serien ‘Tillægstid’ redigeret af Idrættens Analyseinstitut. Tema: Medaljens pris. Visioner for dansk eliteidræt. Hør udsendelsen. offentliggjort 25. august.

Medvirken i radioudsendelse/podcast på ‘den2sport’ om visionerne for IdrætsPlatformen Danmark. Hør programmet, offentliggjort den 22. august.

Oplæg og debatleder på leder/udvalgsseminar i Dansk Firmaidrætsforbund Udsigt til forandring? Firmaidrætten i ‘den nye virkelighed’. Nyborg den 21. august 2020.

To oplæg på Nationalt Tennisseminar i regi af Dansk Tennis Forbund, Tennis til tiden - innovation i idrætten’ (keynote) og ‘Tennissportens sociale ansigt’ (work

Deltagelse i temadebat om bl.a. tilskuertal til dansk idræt i radiomagasinet Sportsugen med Elgaard på Radio4, Aarhus den 19. januar.

Kort oplæg om den videre klubudviklingsproces i IF Lyseng Fodbold som opfølgning på projektet ‘IF Lyseng som fremtidens fodboldmiljø’. Nytårskuren, IF Lyseng, Højbjerg den 17. januar.

Kort oplæg om IF Lysengs erfaringer med kunstgræsbaner på Kulturudvalgets temadrøftelse om kunstgræsbaner, Aarhus Kommune, Aarhus den 15. januar.

2019

Deltagelse i temadebat om bl.a. mentale sundhedsproblemer i eliteidrætten i radiomagasinet Sportsugen med Elgaard på Radio4, Aarhus den 8. december.

Tilhørerne fik tre fremragende oplæg om SICK Project, Vandsportscentret i Halsskov samt Vejen Idrætscenter på Slagelse Kommunes temamøde om fællesskaber og faciliteter den 3. december.

Ordstyrer og interviewer. Temamøde om ‘Fremme af fællesskaber gennem aktiviteter og faciliteter. Slagelse Kommune, Harboe Arena den 3. december.

Oplægsholder ‘Community sport of the future’, medarrangør og referent ‘OSS National Sport Summit’, Observatory for Sport in Scotland, Tynecastle Stadium, Edinburgh den 25.-26. november.

Oplægsholder på Sport Forum, 85 års konference for Lithuanian Sports University, ‘Running sport in the future. Creating the right environment for growth in the sports sector’, Kaunas, Litauen den 22. november.

Oplægsholder og projektleder, seminaret ‘IF Lyseng som fremtidens fodboldmiljø’, Højbjerg den 17. november.

Medfacilitator og referent DSRF Udvalgsseminar, Aarhus Internationale Sejlsportscenter, 9. november. Læs artikel om seminaret.

Moderator for to sessioner på IAKS Congress i Köln, ‘Properly operating leisure infrastructure in metropolitan cities’ og ‘Diverse and succesful activity areas’, Köln den 6.-8. november.

Medarrangør af Start Up Network Dinner og oplæg om IdrætsPlatformen Danmark på fælles arrangement for IdrætsPlatformen, Sports Tech Campus og Sports Lab Copenhagen, Founders House, København den 5. november.

Oplæg for facilitetsledere i Mariagerfjord kommune: ‘Hvem har bolden. trends og tendenser på idrætsområdet’. Arden den 3. oktober.

Ordstyrer for debat om idræt og frivillighed med formændene fra Idrætssamvirket Aarhus, DIF og DGI. Folkets Møde, Aarhus den 27. september.

Ordstyrer og interviewer, Temamøde om FN’s Verdensmål for Bæredygtig udvikling’ og folkeoplysningsområdet. Slagelse Kommune. Korsør den 3. september.

Programlægger, moderator og oplægsholder for sporet ‘Idrættens Innovatører’. I alt 32 sessioner. Idrætsmødet, Aalborg, 29. august - 1. september.

Oplægsholder om ‘Running in Denmark på sommerskolen ‘Ready, study, run’ for danske og internationale studerende på Business Academy Aarhus, Viby J. 1. juli.

Hvor kom løbeboomet (og andre af idrættens væksthistorier egentlig fra). Et tankevækkende spørgsmål, som blandt andet blev drøftet på sommerskolen i Business Academy Aarhus. Data fra Idrættens Analyseinstitut.

Oplæg om idræt og idrætsdeltagelse i Danmark: OSS Media Forum, Observatory for Sport in Scotland, Edinburgh, 14. juni.

Moderator og ordstyrer: KL’s Kultur- og Fritidskonference. Vejle, 15.-16. maj.

Oplægsholder og deltager i paneldebat: Sport as a tool for a local government. Is it profitable? 5th European Congress of Local Governments, Krakow, Polen, 8. april.

Arrangør af studietur med fokus på ‘Danmarks bedste ungdomsmiljø’ for trænere og ledere, IF Lyseng Fodbold til BK Skjold, Brøndby IF, Fremad Valby, Svendborg GF/Svendborg fB, 5.-6. april.

Oplægsholder: Idrætsmiljøer i Varde Kommune. Trends og tendenser på idrætsområdet. Fællesmøde for Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune og Samvirkende Idrætshaller i Varde, Varde, 1. april.

Oplægsholder og ordstyrer for paneldebat: Danmarks bedste fritidskommune. Årsmøde, Foreningssamvirket i Ringkøbing-Skjern Kommune, Videbæk, 27. marts.

Oplægsholder: Nye vinkler på fodbolden. Fodboldens udviklingsnetværk - Aarhus. DBU Jyllands Kommunemøde for fodboldklubber i Aarhus Kommune, Tilst, den 25. marts.

Oplægsholder: Fodboldens samfundsrolle. Temaseminar for fynske klubledere, DBU Fyn, Nyborg, 22. februar.

Oplægsholder: Kampen om fritiden. Aftenskolernes rolle i Holbæk Kommune. Fællesmøde for aftenskoler, Holbæk, 4. februar.

Oplægsholder: Foreninger og fællesskaber. hvordan gør vi dem endnu bedre i fremtiden? Idræts- og fritidskonference, Sønderborg Kommune, Sønderborg, 2. februar.

Oplægsholder: How is research changing sporting cultures"?. Observatory for Sport in Scotland, business breakfast. Edinburgh, 1. februar.

Moderator og oplægsholder: Kick off event, Dansk Surf & Rafting Forbund. Oplæg om bestyrelsens rolle og opgaver samt moderator og facilitator for kick off af udvalgsarbejde. Aarhus Internationale Sejlsportscenter, Aarhus den 19.-20. januar.

Aftagerpanel, Sektion for Idræt, Aarhus Universitet: Idkon deltager aktivit i Aftagerpanelet for bachelor- og kandidatuddannelsen i idræt på Aarhus Universitet. Seneste møde i Aftagerpanelet, Aarhus, 15. januar.

Oplægsholder: Fremtidens fodboldmiljø. Introduktion til projektet ‘IF Lyseng som Danmarks bedste ungdomsmiljø’, IF Lyseng Fodbold nytårskur, Aarhus den 11. januar.

2018
Oplægsholder: Growing sports participation in Denmark. Oplæg på seminaret ‘How to create a healthier sporting future for Scotland’. Observatory for Sport in Scotland, Edinburgh, 7. december

Oplægsholder: Idræt og bevægelse. Ny idrætspolitik i Hillerød Kommune. Inspirationsoplæg på offentligt møde om ny idrætspolitik i Hillerød Kommune, Frederiksborgcentret, Hillerød, 21. november

Paneldeltager: Hvad kan en idrætsstuderende egentlig? Karrieredag for ca. 150 studerende fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, Odense, 21. november.

Oplægsholder og ordstyrer: Foreningsliv og fællesskaber. Hvordan gør vi dem endnu bedre? Foreningsmøde i Gladsaxe Kommune, Gladsaxe Rådhus, 31. oktober. 

Oplægsholder: Sport coach qualifications and competencies. Workshop: Baltic Black Sea Economic Forum, Sports and Economics, Klaipéda, Litauen, 25.-26. oktober.

Oplægsholder: Growing participation and volunteering in Danish sport. Sporta Scotland Conference, Perth, Skotland, 24. oktober.

Oplægsholder: Fremtidens foreningsliv. Hvor trykker skoen hos jer? Foreningslederakademi i Høje-Taastrup Kommune, Sporthouse, Hedehusene, 6. oktober.

Oplægsholder: Fremtidens fodboldmiljøer. Udfordringer og muligheder. Kommunemøde for fodboldklubber i Esbjerg Kommune, DBU Jylland, Darum Fritidscenter, den 25. september.

Ordstyrer og facilitator: Debatterne Frivillig finansiering og bureaukratisk bøvl og Slår eventfrivilligheden den daglige frivillighed i idrætsforeningerne ihjel? Folkets Møde, Aarhus 2018 - Europæisk Frivillighovedstad, Aarhus Rådhus, den 23. september.

Oplægsholder: Events som løftestang. Folkets Møde, Aarhus 2018 - Europæisk Frivillighovedstad, Videncenter for Folkeoplysning, Aarhus, den 22. september.

Ordstyrer og facilitator: Når aftenskolen ikke er en aftenskole (innovation i folkeoplysningen), Folkeoplysning i forandring III, Videncenter for Folkeoplysning, Aarhus den 12. september.

Oplægsholder: Betweenagers i fodbolden. Fakta, problemer, løsninger. Fællesmøde for udvalg med ansvar for børn, ungdom og pigevision i DBU Jylland og DBU Fyn, DBU Jylland, Tilst den 12. september.

Oplægsholder: Fremtidens trænere – og fremtidens træningsmiljøer. Uddannelsesudvalg under DBU Jylland, JYSK Park, Silkeborg, den 26. august.

Oplægsholder: Hvordan flytter vi idrætten? Hvis jeg havde magt, som jeg havde agt. Netværksmøde, DIF Get2Sport, Sektor for Idræt, Aarhus Universitet, 2. juli.

Oplægsholder: A Sports observatory and how it will work. The Danish experience. Northeast Forum, Observatory for Sport in Scotland, Robert Gordon University, Aberdeen, den 20. juni.

Oplægsholder: The need for a sports observatory in Scotland. Dinner speak, Turcan Connel (advokatkontor), Edinburgh, 19. juni.

Oplægsholder: Equality in Sport. Some perspectives from Denmark. Observatory for Sport in Scotland, Think event, Aberdeen Standard, Edinburgh, 19. juni.                             

Oplægsholder og facilitator: Mere idræt for pengene. Potentialet i tværkommunale samarbejder. Seminaret Tværkommunal tænkning i idrætten, Idræts- og Fritids Faciliteter i Danmark, Odense Stadion (Nature Energy park), 18. juni.

Ordstyrer og facilitator: "Græsset må ikke betrædes - konference om bæredygtige kultur- og fritidsfaciliteter". KL, Streetmekka, København, 6. juni.

Oplægsholder (2 stk): Håndboldens rolle i fremtiden. Udfordringer og potentialer. Dansk Håndbold Forbund, strategiseminar, Scandic Bygholm Park, Horsens, 2. juni.

Idrættens Analyseinstitut, februar 2005-juni 2018:
Læs oversigten over eksterne oplæg i regi af Idrættens Analyseinstitut i årene 2005-2018 >