Hvordan skaber man landets bedste ungdomsmiljø i idrætten?

Pressemeddelelse: Hvad skal der til for at skabe det bedste ungdomsmiljø i dansk fodbold i løbet af de kommende år? Idrættens Konsulenthus får i løbet af 2019 en koordinerende rolle som leder af et projekt i IF Lyseng Fodbold med ambition om at skabe landets største og bedste ungdomsmiljø i den aarhusianske forstadsklub.

I IF Lysengs boldrum møder fine analyser og strategier om udviklingen af idrætten virkeligheden i det danske foreningsliv. De to verdener skal kombineres i projektet.  Foto: Lars Krabbe

I IF Lysengs boldrum møder fine analyser og strategier om udviklingen af idrætten virkeligheden i det danske foreningsliv. De to verdener skal kombineres i projektet. Foto: Lars Krabbe

Projektet er støttet af en bevilling på 255.000 kr. fra den nye foreningspulje, som forvaltes af DIF og DGI.

”Vi gør det allerede godt i dag. Vi er den største fodboldklub i Aarhus, og med 442 spillere i aldersgruppen 13-18 år er vi faktisk landets fjerdestørste fodboldklub for teenagere og har en bred medlemsskare fra alle sociale lag og fra alle verdenshjørner. Men når vi dykker dybere ned i tallene, kan vi se, at vi som mange andre fodboldklubber også oplever frafald i ungdomsårene af rigtig mange af lokalområdets børn. Vi er heller ikke altid dygtige nok til at kommunikere internt og til at gøre det attraktivt for spillere, frivillige og andre aktører i lokalområdet at engagere sig i IF Lyseng. Det vil vi gerne gøre noget ved,” siger Lars Emil Andersen, der er bestyrelsesmedlem i IF Lyseng og aktiv som holdleder på klubbens U17-årgang for drenge.

Det er IF Lysengs håb, at projektet ikke blot vil skabe et bedre miljø for projektets primære målgruppe af teenagere. Dels støbes kuglerne til et stærkt ungdomsmiljø allerede i børneårene, dels går vejen til at skabe et bedre ungdomsmiljø også gennem en generelt bedre organisering af foreningen med inddragelse af spillere, rekruttering af nye frivillige og mere samarbejde med andre aktører i lokalområdet. Derfor forventer IF Lyseng at få en generelt styrket forening ud af projektet.

Idkon som projektleder
Projektleder bliver stifter af Idrættens Konsulenthus (idkon.dk) og tidligere direktør for Idrættens Analyseinstitut, Henrik H. Brandt. Han har i sin fritid været frivillig i IF Lyseng som holdleder og træner på klubbens drengeårgang 2002 i de seneste fem år. Årgangen har i mange år været en af de allerstørste i dansk fodbold.

”Det handler om at prøve at overføre nogle af de trends og tendenser, vi oplever i fodbolden og idrætsdeltagelsen generelt til praktiske foranstaltninger og bedre tilbud i foreningen. Fodbold er en traditionsbundet kultur, og alle har langt fra samme opfattelse af, hvad det vil sige at være ’Danmarks bedste ungdomsmiljø’. Derfor vil vi gå forsigtigt frem og i processen konsultere trænere, ledere, forældre og spillere bredt og inddrage aktuel viden om gode ungdomsmiljøer. Og så vil vi bruge projektet til at ryste ledere og trænere sammen og til at lade os inspirere af andre gode idrætsmiljøer i Danmark,” siger Henrik H. Brandt.

I første halvår af 2019 vil IF Lyseng bruge kræfterne på at skabe samling internt og på at hente inspiration eksternt til den fremtidige struktur for ungdomsarbejdet. Først fra efteråret forventes projektet at munde ud i konkrete nye tiltag i forhold til klubbens organisering og tilbud.

”I IF Lyseng er vi i dag rigtig gode til talentarbejde i alle aldersgrupper hos både drenge og piger, men vi taber også mange, og vi vil gerne være bedre til at skabe attraktive udviklingsmiljøer og sociale miljøer for alle børn og unge uanset deres aktuelle udviklingsniveau. Kort sagt: Vi skal være en moderne forening, som det er sjovt og motiverende for alle at have med at gøre som spillere, forældre, ledere eller trænere og for andre interessenter i lokalområdet,” siger Henrik H. Brandt.

Følg projektet:
Projektet kommer til at trække på eksisterende viden og erfaringer om gode ungdomsmiljøer og forhåbentlig også skabe god viden og erfaringer, som kan overføres til tilsvarende ungdomsmiljøer. Har din forening eller organisation gode ideer til projektet eller interesse i at følge eller diskutere erfaringerne fra projektet, så tag fat i Idrættens Konsulenthus.

Yderligere oplysninger:
Lars Emil Andersen, bestyrelsesmedlem IF Lyseng, 22296172, Lars.andersen@ps-rm.dk
Henrik H. Brandt, stifter af Idkon.dk, projektleder og ungdomsleder/træner i IF Lyseng, 29210972,
henrik.brandt@idkon.dk