Invitation: Undersøgelse af gymnasieelevers idrætsadfærd under Corona-krisen

Invitation til landets gymnasier: Hvordan påvirker nedlukningen af det danske samfund gymnasieelevers motionsdeltagelse? Hvad betyder elevernes almindelige forhold til sport og motion for deres adfærd under sundhedskrisen? Vær med i en hurtig undersøgelse, som kan give værdifuld viden og efterfølgende blive en inspirerende del af (fjern)undervisningen. 

Hvordan påvirker det gymnasieelevers idrætsadfærd, at samfundet er lukket ned under Corona-krisen? Landets gymnasier inviteres til at deltage i en lynundersøgelse, som kan give værdifuld viden om idræt under Corona-krisen. Foto: Andreas Tummons, Uns…

Hvordan påvirker det gymnasieelevers idrætsadfærd, at samfundet er lukket ned under Corona-krisen? Landets gymnasier inviteres til at deltage i en lynundersøgelse, som kan give værdifuld viden om idræt under Corona-krisen. Foto: Andreas Tummons, Unsplash.com

Active Research ved Maja Pilgaard og Idrættens Konsulenthus ved Henrik H, Brandt inviterer hermed alle landets gymnasier til at deltage i en kort spørgeskemaundersøgelse om gymnasieelevers motionsvaner under Corona-krisen i Danmark.

Undersøgelsen er iværksat med kort varsel med inspiration fra en gymnasielærer fra Midtsjællands Gymnasium for at opnå viden om elevernes motionsvaner under Corona-krisen i lyset af deres motionsvaner før krisen og sammenhængen med elevernes generelle forhold til sport, motion og kropslig udfoldelse. 

Vi beder interesserede gymnasier om at hjælpe os med at distribuere det korte spørgeskema til eleverne i ugen efter Påske og forsøge at få så højt et antal besvarelser som muligt inden den 24. april. Vi har allerede tilsagn fra en række gymnasier.

Det er let og ikke tidskrævende for lærere og elever at deltage i undersøgelsen. Det tager kun ca. fem minutter at besvare spørgeskemaet:

Download praktisk instruks til deltagende gymnasier

Vi inviterer de deltagende gymnasier (elever og lærere) til at deltage i et gratis online-seminar om Gymnasieelevers idrætsadfærd under Corona-krisen, tirsdag den 5. maj kl. 15.30-16.30. Seminaret optages og kan frit downloades på video, eksempelvis til undervisningsbrug.  

Vi gentager seminaret i en lidt anden form for andre interessenter som kommuner, idrætsorganisationer og andre undervisningsinstitutioner m.fl. onsdag den 6. maj kl. 13.00-14.15 (foreløbig dato). Vi vil desuden formidle resultater fra seminaret i en kort rapport og i journalistisk form på sociale medier etc. 

Hvis du vil hjælpe med at formidle spørgeskemaet til elever på dit gymnasium, skal du sende en e-mail til Maja Pilgaard, Active Research, majapilgaard@hotmail.com, tlf. 29217036. Vi vil så sende link til undersøgelsen.  

Undersøgelsen foregår helt anonymt og det vil ikke være muligt at identificere enkeltpersoner eller gymnasier, hvorfra svarene kommer. 

Baggrund
Siden den 12. marts har landets gymnasieelever og mange andre borgere i Danmark levet under betydelige restriktioner i forhold til undervisning, fritidsinteresser og sociale kontakter. Nedlukningen af landet påvirker naturligvis danskernes muligheder for at dyrke sport og motion. Hvad betyder nedlukningen af landet for gymnasieelevernes motions- og sportsvaner?  

Vi vælger gymnasieelever, fordi det er muligt at nå et relativt stort antal respondenter på kort tid med medvirken fra elevernes idrætslærere, og fordi vi meget gerne vil undersøge elevernes motionsvaner under krisen set i lyset af elevernes motionsvaner før krisen samt elevernes personlige forhold til sport, motion og kropslig udfoldelse. Det vil være muligt at adskille de afgangselever, som efter Påske vender tilbage til gymnasierne fra de fortsat hjemsendte elever. 

Vi har fra tidligere undersøgelser et solidt datamateriale om gymnasieelevers ’almindelige ’ sports- og motionsvaner, og vi ved at gymnasietiden i forvejen ofte er en tid med store forandringer i de unges motions- og sportsvaner. 

Download praktisk instruks til deltagende gymnasier her

Ingen håndtryk. Vi hilser med albuen! U19-træningskamp mellem Vinding SF og IF Lyseng den 8. marts. Få dage senere var al organiseret idræt og gymnasiehverdagen lukket ned. Hvad betyder gymnasieelevers tidligere forhold til idræt for deres motionsad…

Ingen håndtryk. Vi hilser med albuen! U19-træningskamp mellem Vinding SF og IF Lyseng den 8. marts. Få dage senere var al organiseret idræt og gymnasiehverdagen lukket ned. Hvad betyder gymnasieelevers tidligere forhold til idræt for deres motionsadfærd under Corona-krisen? Foto: Henrik H. Brandt

Hvem står bag?

Maja Pilgaard, phd., Proceskonsulent Aalborg Kommune og indehaver af analysefirmaet Active Research. Maja er tidligere forskningsleder og vicedirektør på Idrættens Analyseinstitut. Hun er arkitekten bag de regelmæssige landsdækkende undersøgelser ’Danskernes motions- og sportsvaner’ og en af landets førende eksperter i tendenser i danskernes motions- og sportsvaner. Maja har hovedansvaret for den metodiske tilrettelæggelse af undersøgelsen. Læs mere om Maja Pilgaard.

Henrik H. Brandt, indehaver af Idrættens Konsulenthus. Henrik H. Brandt er tidligere journalist på Jyllands-Posten (1993-2005) og direktør for Idrættens Analyseinstitut i årene 2005-2018. Henrik har en dyb indsigt i den danske og internationale idrætssektor samt i trends og tendenser i idrætspolitik og organisering og struktur af idrætten. Henrik er især ansvarlig for formidlingen af undersøgelsen. Læs mere om Henrik H. Brandt. 

Undersøgelsen er et spontant initiativ og modtager ikke offentlig støtte. Vi vil opkræve en mindre betaling for deltagelse i det offentlige seminar den 6. maj. Deltagende gymnasieelever og -lærere kan deltage gratis i online-seminarerne. Nærmere information om online-seminarerne følger.

Det danske samfund befinder sig i en helt usædvanlig situation. Vores interesse for undersøgelsen er primært båret af et ønske om at undersøge sammenhængen mellem respondenternes normale deltagelse i og forhold til idræt og motion og deres ’robusthed’ i forhold til at dyrke motion under usædvanlige forhold. Denne viden er generelt af stor interesse for interessenterne i idrætssektoren.

Yderligere information:
Maja Pilgaard, 29217036, majapilgaard@hotmail.com
Henrik H. Brandt, 29210972, henrik.brandt@idkon.dk