New Zealand satser stort på en kickstart af idrætten

Nytænkning af idrætten efter Corona-krisen: Regeringen i New Zealand øremærker 324 mio. kr. fra en milliardstor investeringspakke til idrætten efter Covid-19 epidemien til et innovationsprogram for idrætssektoren. Den new zealandske satsning kunne danne model for en kickstart og nytænkning af den danske idrætssektor. 

Opstillingen viser til venstre de områder, som er prioriteret i den statslige danske idrætspolitik i dag, mens højre spalte viser områder, som trods stigende betydning ikke er indtænkt strategisk i idrættens udvikling og potentiale i forhold til fol…

Opstillingen viser til venstre de områder, som er prioriteret i den statslige danske idrætspolitik i dag, mens højre spalte viser områder, som trods stigende betydning ikke er indtænkt strategisk i idrættens udvikling og potentiale i forhold til folkesundhed og erhvervs/vækstfremme. Præcis en sådan strategisk tilgang til idrætssektoren kommer til udtryk i den new zealandske regerings nye investeringspakke på 1,1 mia. kr. over fire år efter Corona-krisen. Idrættens Konsulenthus

New Zealand kom relativt hurtigt igennem første bølge af den verdensomspændende Covid-19 pandemi, og den sportsglade østat med knapt fem millioner indbyggere er nu også først til at vise vejen til at styrke og gentænke idrætssektoren efter Corona-krisen. 

Den new zealandske minister for idræt- og fritidsaktiviteter, Grant Robertson, annoncerede den 17. maj en særlig investeringspakke på 1,1 mia. kr. i idrætssektoren (264,6 mio. new zealandske dollars over fire år), som skal hjælpe idrætssektoren godt igennem Corona-krisens umiddelbare følgevirkninger og samtidig hjælpe med en nødvendig omstilling af sektoren. Investeringspakken supplerer den almindelige finansiering af idrætten i New Zealand. 

Mest interessant i redningspakken er set med danske briller de 30 procent af midlerne (324 mio. kr.), som på forhånd er øremærket til satsningen ’Different and Better (anderledes og bedre). Satsningen tager bestik af nye idrætsvaner og måder at levere idræt og fysisk aktivitet på i det new zealandske samfund. 

En unik anledning
”Denne anledning kommer kun én gang for hvert 50 år. Vi skal få det maksimale ud af anledningen til at gentænke sektoren i fremtiden og finde nye veje til at opfylde befolkningens behov og ikke mindst få fat i den del af befolkningen, som p.t. er underrepræsenteret i idrætsdeltagelsen. Vi skal omstille os til fremtiden og arbejde med ny teknologi og forskning for at modernisere sektoren. Der vil blive oprettet en række søgbare puljer for at understøtte nye og innovative veje til at gøre new zealænderne aktive. Vi kan ikke realisere idrætssektorens fulde potentiale i fremtiden, hvis vi blot gentager vores nuværende tilgang,” sagde direktøren for Sport New Zealand, Peter Miskimmin, ved offentliggørelsen af investeringsplanen. 

Vi kan ikke realisere idrætssektorens fulde potentiale i fremtiden, hvis vi blot gentager vores nuværende tilgang,”
— Peter Miskimmin, direktør Sport New Zealand

Sport New Zealand er et statsligt armslængdeorgan, som på vegne af regeringen har ansvar for at understøtte idræt, fysisk aktivitet, leg og friluftsliv. Sport New Zealand understøtter og finansierer i lighed med Danmarks Idrætsforbund blandt andet landets specialforbund og eliteidrætten gennem strategiske partnerskabsaftaler, men Sport New Zealand har desuden en langt bredere opgave med at investere i og udvikle større dele idrætssektoren end blot foreningsidrætten på vegne af regeringen. 

Foruden programmet ’Different and Better’ indeholder den new zealandske regerings milliardsatsning to andre prioriterede indsatsområder over de kommende fire år: 

Nødhjælp med fokus på lighed i idrætten
’Reset and rebuild’ (genetablér og genopbyg) er et program til 345 mio. kr., som har til formål at holde hånden under og genetablere idrætsaktører på alle niveauer, hvis de har lidt økonomiske tab under Corona-krisen. Programmet supplerer en allerede annonceret akut krisepakke på 104 mio. kr., lige som new zealandske idrætsaktør i lighed med de danske kan benytte sig af regeringens generelle lønkompensationsordninger.

Programmets formål er langt hen ad vejen sammenligneligt med de forskellige generelle og idrætsspecifikke danske hjælpepakker under Corona-krisen, dog lægger den new zealandske krisepakke særlig vægt på ulighed i idrætten. Krisehjælpen skal i særlig grad målrettes piger og kvinder, den oprindelige maori-befolkning, borgere med funktionsnedsættelse samt socialt udsatte befolkningsgrupper.  

’Strengthen and adapt’ (styrk og tilpas) er et program til 433 mio., som skal udvikle idrætten på mellemlangt sigt efter Corona-krisen. Programmet skal styrke idrættens organisationer og prioriterer især tværsektorielle partnerskaber, samarbejder og mulige sammenlægninger og organisationsændringer. 

Behov for lignende dansk satsning
Idrættens Konsulenthus beskrev den 21. maj i analysen ’Fra Corona-krise til folkesundhedskrise. Tid til radikal nytænkning af idrætten’ behovet for at nytænke den danske idrætssektor, så det sædvanlige kulturpolitiske fokus med foreningsidræt og frivillighed i fokus suppleres med et ligeværdigt spor, som mere instrumentelt er målrettet folkesundhed og erhvervs/vækstfremme.

Idrætssektoren er som andre dele af det danske samfund hårdt ramt økonomisk og beskæftigelsesmæssigt af nedlukningen af samfundet under Covid-19 epideien. Men oven i den ‘almindelige’ økonomiske krise i idrætssektoren, kommer den supplerende udfordring, at idrættens krise forstærker en gryende folkesundhedskrise med dalende fysisk aktivitet og voldsom social ulighed i idrætsdeltagelsen.

Kun gennem en nytænkning af den danske idrætssektor, vil sektoren i fremtiden i tilstrækkelig grad kunne tilpasse sig og levere på de faktiske udviklingstræk og udfordringer i idrætssektoren, som Corona-krisen altså har forstærket.

Den danske idrætssektors aktuelle udfordringer og uforløste potentialer minder i mange henseender om den new zealandske situation. Derfor er den new zealandske regerings millionsatsning på innovation og omstilling idrætssektoren særdeles interessant.

Læs mere:

For Danmarks vedkommende er hovedudfordringerne for idræt og folkesundhed under og efter Corona-krisen grundigt beskrevet i analysen Fra Corona-krise til folkesundhedskrise. Tid til radikal nytænkning af idrætten

Pressemeddelelse om den new zealandske støttepakke til idrætten til 1,1 mia. kr.