Teenagere med glød i øjnene

Ny bog: Den nordjyske fodboldtræner Henrik Mølbjerg hævder med udgivelsen af bogen Streetpossession, at han med sit træningskoncept street possession kan få gløden tilbage i øjnene på de fodboldspillende teenagere.

Han giver nutidens træningskoncepter ansvaret for, at alt for mange teenagere falder fra sporten i stort tal eller zapper ind og ud af sporten med et skrumpende antal turneringshold til følge. Han mener med sine egne erfaringer at have fundet vejen ind i de krøllede teenagehjerner med en ny tilgang til fodboldtræningen.

44823244_575761102861092_7773340886737354752_n.jpg

Bogen er et angreb på den velfriserede danske og internationale fodboldstruktur og et forsøg på at vende tilbage til nogle af de kvaliteter, som i forfatterens øjne har skabt nogle af fodboldspillets største spillere.

Vi udpiner legen fra fodbold

”Jeg vil argumentere for, at vi er godt i gang med at udpine legen fra spillet og fjerne skønheden og begejstringen for dem, der spiller det. Jeg vil argumentere for, at specielt græsrødderne lider under virkningen – og at netop græsrodsfodboldens nød tegner den sikre begyndelse til stagnation og negativ vækst på de store scener også,” som forfatteren skriver.

Som træner for præcis de samme forvirrede teenagetyper som Henrik Mølbjerg vil jeg læse bogen med særlig stor interesse og måske blive belært om, at jeg har gjort alt forkert på den måde, vi har grebet tingene an i mit kuld af spillere?

Vi får se. Diskussionen om, hvordan vi griber ungdomsfodbolden an er en af de allervigtigste diskussioner for udviklingen af fodbolden og foreningslivet herhjemme, for halvdelen af alle drenge og op mod en tredjedel af pigerne kommer i berøring med fodboldklubber som børn. Det er her, en meget stor del af alle børn begynder deres rejse i den organiserede idræt.

Der er ingen tvivl om, at vi er udfordrede af frafald og foreningsmiljøer, der ikke fungerer så godt, som de burde, og hvor sammenhængen mellem elitelubbernes erhvervsrettede talentudvikling og græsrøddernes fodboldglæde måske er mere ødelæggende, end vi er parate til at indrømme – både for græsrødderne og for fødekæden til eliten.

Jeg vender tilbage med en mere udførlig anmeldelse.

Streetpossession. Bæredygtig fodbold på dansk.
En opskrift på højere medlemstal, forløst kreativitet og gennemført trivsel i ungdomsfodbolden.
Af Henrik Mølbjerg
Udgivet af Saxo Publish, 358 sider