Hollænderne kommer! Mød dem på SportsFair

Start ups, viden og entreprenørskab fra den hollandske idrætssektor indtager scenen på fagmessen SportsFair i Fredericia den 20.-21. marts i et samlet fremstød som idrætsrelaterede danske start ups og virksomheder muligvis kunne lade sig inspirere af. Idrætsrelateret innovation har nemlig stort potentiale såvel i Holland som i Danmark.

Et eksempel på hollandsk innovation i idrætten. Se og prøv You.fo på SportsFair.  Foto: You.fo, Jens Wenzel

Et eksempel på hollandsk innovation i idrætten. Se og prøv You.fo på SportsFair. Foto: You.fo, Jens Wenzel

En af fordelene ved at have en massiv og strategisk satsning på idrætsrelateret innovation, som man netop finder den i miljøet omkring SX-Eindhoven bygningen i den hollandske teknologi- og designhovedstad Eindhoven, er de stærke muligheder for at arbejde sammen, dele erfaringer og indgå i fælles fremstød og initiativer for virksomheder i idrætssektoren.

Derfor finder man på årets store fagmesse for sports- og idrætsfaciliteter, SportsFair, i Fredericia den 20.-21. marts en massiv hollandsk repræsentation af start ups, som arbejder sammen om at præsentere sig på fagmessen og vise, hvad innovative små hollandske virksomheder kan byde på af nye løsninger og ydelser til idrætssektoren (deltagelse i SportsFair er gratis. Registrer dig og bestil adgangskort på forhånd)

Hollænderne tager i samlet flok til fagmessen og får dagen før åbningen den 19. marts en fælles rundvisning og introduktion til et af de mest spændende danske idrætsmiljøer, Vejen Idrætscenter. Dagen efter er hollænderne naturligvis klar på fagmessen med en stand, som er finansieret i samarbejde med den hollandske ambassade i København.

Mange ligheder mellem Danmark og Holland

Delegationsleder Arno Hermans fra sportsacceleratoren Sport eXperience kommer til at sætte sit personlige præg på fagmessens program med et par spændende indlæg.

”Der er mange ligheder mellem danskere og hollændere. Vi er små nationer. Vi holder eksempelvis altid med Danmark og Irland, hvis vi ikke spiller selv til VM, og det er også disse landes fans, vi finder sammen med i baren. Sprogligt, kulturelt og forretningsmæssigt har vi meget til fælles, og så udgør Danmark og Holland sammen med Schweiz toppen af listen over de mest innovative lande i verden. I forhold til SportsFair opfatter flere af de hollandske virksomheder Danmark som porten til Norden og Baltikum. Hvis et produkt virker i den hollandske idrætssektor, er det også relevant i disse lande,” mener Arno Hermans.

IFFD-konferencen onsdag den 20. marts kl. 11.00 deltager Arno Hermans sammen med projektleder Alex Zurita fra London Sport Tech Hub og direktør Esben Danielsen fra Lokale og Anlægsfonden i en session om potentialet i netop at samarbejde om såkaldte ‘sports innovation hubs’ eller idrætsrelaterede klyngedannelser, om man vil.

Gamification som fænomen

Næste dag, torsdag den 21. marts kl. 12.10 kan man på Store Scene på selve udstillingen opleve Arno Hermans i en session om hans personlige speciale, gamificering af idrætten. Hvilke potentialer ligger der for nye aktiviteter for nye målgrupper i sammensmeltningen mellem spil, teknologi og idræt? Hvad betyder det for traditionelle faciliteter og udbydere af sport, at idrætten med teknologiens hjælp hele tiden ændrer konfiguration og indhold i disse år? En spændende diskussion, som kan inspirere til mange nye tiltag i danske idrætsfaciliteter i de kommende år.

”Gamification i idrætten er et virkelig interessant fænomen. Tag svømning, grundlæggende er det en af de mest kedelige aktiviteter, men gamification bidrager til at skabe en helt ny dynamik. Det er ikke ’ægte’ sport, og det er heller ikke Esport, men vi ser ved teknologiens hjælp masser af nye muligheder, som hele tiden vil skabe og definere nye idrætsaktiviteter,” siger Arno Hermans.

SportsFair har indrettet en særlig pitch-scene i udstillingshallen, hvor idrætsrelaterede start ups kan pitche deres fortræffeligheder i små korte indlæg modereret af centerleder Thomas Skovgaard fra Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring ved Syddansk Universitet. I tidsrummet 12.30-14.00 kan man torsdag den 21. marts stifte nærmere bekendtskab med følgende hollandske start ups:

3Dmouthguard
inMotion VR
Ludejo
Recreational Systems Int
Smartgoals
Sport Technologies
Ultimateinstability
Veilige Sportvloer
You.Fo

På SportsFair kan man også se pitches fra danske universitetsstuderende og fra start ups tilknyttet DIF innovation Lab og DGI Impact.

Stort potentiale

Arno Hermans har et godt kendskab til danske start ups i idrætssektoren og har blandt andet to gange gennemført korte acceleratorprogrammer for danske start ups i samarbejde med Idrættens Analyseinstitut. Han ser et meget stort potentiale for idrætsrelaterede danske virksomheder.

Smartgoals er et interaktivt træningskoncept med uendelige muligheder. Oplev Smartgoals på SportsFair.  Illustration: Smartgoals.nl

Smartgoals er et interaktivt træningskoncept med uendelige muligheder. Oplev Smartgoals på SportsFair. Illustration: Smartgoals.nl

”Danmark kunne spille en førende rolle i idrætsrelateret innovation. Hvis man kombinerer den danske tilgang til idrætten med teknologisk knowhow og tilføjer et nyt element af entreprenørskab, kan danske virksomheder nå langt,” mener Arno Hermans.

Den dansk/hollandske entreprenørånd vil på SportsFair brede sig helt ned på ’banen’, som SportsFair har indrettet i Messe C.

Dansk Håndbold Forbund/Bevæg dig for livet vil i praktiske sessioner vise nye formater af håndboldsporten for netop at gentænke den gode danske opfindelse, håndboldsporten, og gøre den mere attraktiv for nye målgrupper. Samtidig vil den hollandske virksomhed you.fo (onsdag kl. 13.30-14.30) demonstrere det nyudviklede og prisbelønnede spil af samme navn, lige som Smartgoals (torsdag kl. 13.30-14.00) vil demonstrere et inspirerende interaktivt træningssystem til boldspil og fysisk træning, som allerede er særdeles populært i hollandske fodboldklubber.

Læs her et overblik over alle aktiviteter på SportsFair: ‘Nedtælling til SportsFair. Mødestedet for idrættens fagfolk’.

Læs her om hele programmet for Store Scene på SportsFair. ‘Mød idrætssektorens frontløbere på SportsFair’.