Sundhedskrisen: Er folkeoplysningen gået hjem, eller lever den for alvor nu?

Det andet af tre online-seminarer om Idrætten og Sundhedskrisen den 6. april kl. 13.00 går tæt på idrætten og folkeoplysningens rolle i samfundet, mens krisen raser og sætter de sædvanlige aktiviteter i idrætten og fritidslivet ud af kraft.

Idrætten og folkeoplysningen er på grund af nedlukningen af det danske samfund kastet ud i en historisk økonomisk usikkerhed. De sædvanlige aktiviteter lader sig ikke længere gennemføre.

Men betyder det, at der midlertidigt ikke er noget for aktørerne at gøre under nedlukningen? Eller er det netop nu, foreninger og andre aktører i idrætten for alvor skal vise deres værd og gøre sig gode venner med lokalsamfundet for at forberede den tid, der følger efter? 

I det andet af tre online-seminarer om Idrætten og Sundhedskrisen sætter idrættens Konsulenthus (Henrik H. Brandt) og Sports Marketing Network UK (Svend Elkjær) fokus på Idrættens rolle under sundhedskrisen.

Vi har valgt at gøre emnet bredt. Aftenskoler, professionelle sportsklubber osv. er også blandt de aktører, der har mulighed for at spille en ny, men vigtig rolle under sundhedskrisen – også selv om de fleste af disse aktører p.t selv er hårdt ramt på økonomien og muligheden for at praktisere deres aktiviteter som normalt.

Hvad er idrættens rolle under sundhedskrisen. Hvad findes af gode eksempler på alternative idrætstilbud eller aktiviteter under sundhedskrisen?

Korte indlæg fra fire informanter fra forskellige dele af idrætssektoren. Mød blandt andre:

Per Paludan Hansen, formand Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Cliff Kaltoft, sekretariatschef, Landsforeningen af VæreSteder
Ove Lyhne, direktør, DBU Jylland
Christine Winding-Lauritzen, foreningsudvikler, Beder-Malling Idrætsforening
Søren Højlund Carlsen, kommunikationschef, AGF A/S og Ceres Park & Arena

Læs mere og tilmeld dig de to seminarer her.

Se video af Online-seminar III, Operation Kickstart. En styrket idrætssektor på den anden side (afviklet 08.04.20)
Download præsentationer fra Seminar III ‘Operation Kickstart. En styrket idrætssektor på den anden side’ (afviklet 08.04.20)

Se video af Online-seminar II, Idrættens rolle under sundhedskrisen her.
Download præsentationer fra Seminar II ‘Idrættens rolle under sundhedskrisen her (afviklet 06.04.20)
Download deltagerliste her (senest opdateret 06.04.2020)

Download præsentationer fra Seminar I ‘Idrætten og Sundhedskrisen. Krisens konsekvenser’ her (afviklet 02.04.2020)
Download optagelse fra Seminar I ‘Idrætten og Sundhedskrisen. Krisens konsekvenser’ her (afviklet 02.04.2020)

Gode eksempler fra udlandet:
Den tyske Bundesligaklub VfL Wolfsburg – blandt andet kendt som Pernille Harders arbejdsgiver, har omdannet billetcentralen til en hjælpecentral, hvor isolerede borgere kan ringe efter hjælp til indkøb og ærinder, mens frivillige fra fanklubber og det øvrige civilsamfund kan melde sig som hjælpere.

Wir helfen. Den tyske Bundesligaklub, VfL Wolfsburg sætter PR-muskler og personale ind i lokale partnerskaber, der hjælper isolerede borgere under sundhedskrisen.

Wir helfen. Den tyske Bundesligaklub, VfL Wolfsburg sætter PR-muskler og personale ind i lokale partnerskaber, der hjælper isolerede borgere under sundhedskrisen.

Burgess Sports i det sydlige London bruger sine frivillige til at køre gratis måltider ud til sårbare og isolerede borgere.

Burgess Sports i det sydlige London bruger sine frivillige til at køre gratis måltider ud til sårbare og isolerede borgere.

Frivillige fra den socialøkonomiske aktør Burgess Sports og Southwark Rugby Club i et af London mest trøstesløse kvarterer kører hver dag 160 gratis måltider ud til socialt isolerede og sårbare borgere i nabolaget.

Adskillige professionelle fodbold- og rugbyklubber i Italien og England har sat spillere eller andet personale til at ringe og få en snak med isolerede ældre sæsonkortindehavere under nedlukningen og i mange tilfælde tilbudt hjælp med praktiske gøremål. Perugia, Newcastle United, Crystal Palace, MK Dons m.fl. har indført ordninger i den retning.

På seminaret vil Svend Elkjær fra Sports Marketing Network UK give flere gode eksempler på kreative løsninger fra ind- og udland. 

Hvad med Danmark?
Også i Danmark har man set flere gode eksempler på i hast opståede Facebookgrupper m.v. Men hvad med de etablerede aktører i idræt og folkeoplysning? Vi efterlyser gode eksempler på kreative løsninger fra sådanne aktører under sundhedskrisen. Kontakt henrik.brandt@idkon.dk

Er folkeoplysningen gået hjem på lønkompensation, indtil det hele går over, eller kan idrætten og folkeoplysningen matche de gode eksempler fra udlandet i en større sags tjeneste? 

Står folkeoplysningen oppe ved fodboldbanen med et jagtgevær for at forhindre kvarterets unger i at trille bold, eller er man allerede i gang med at interagere med medlemmerne på nye måder, så sammenholdet bliver endnu stærkere efter krisen? 

Forhåbentlig står de gode eksempler i kø på online-seminaret mandag den 6. april kl. 13.00-14.15.

Tilmelding og yderlige oplysninger
Seminaret er det andet af tre online-seminarer om Idrætten og Sundhedskrisen. Læs mere om de tre seminarer her.  De tre seminarer afvikles den 2., 6. og 8. april klokken 13.00-14.15.

Tilmeld dig alle tre seminarer eller seminarerne enkeltvis på dette link.

Prisen er 1.000 kr. ekskl. moms for alle tre seminarer eller 400 kr. pr. seminar. Man kan også vælge at deltage på en friplads. Alle er velkomne til at være med.

Program:

Seminar II: Mandag den 6. april kl. 13.00-14.15. Idrættens rolle under sundhedskrisen
Idrætten må i disse uger vige for en større samfundsmæssig dagsorden. Det er ikke første gang, at ydre forhold påvirker idrætten med store konsekvenser for idrætten, men måske også med en særlig forpligtelse for folkeoplysning, foreningsliv og stærke økonomiske aktører til at bidrage til at løse den enorme udfordring, det danske samfund står i?

13.00-13.05: Velkomst og indledning ved journalist og konsulent Henrik H. Brandt, Idrættens Konsulenthus. 

13.05-13.20: Den gode aktør i lokalsamfundet. Eksempler på konkret handling hos lokale idrætsaktører under sundhedskrisen. Svend Elkjær, founder, Sports Marketing Network UK.

13.20-13.50: Idrætsaktører på forkant. Hvad er idrættens rolle under sundhedskrisen, og hvad findes af gode eksempler på alternative idrætstilbud under sundhedskrisen? Korte indlæg fra fire informanter fra forskellige dele af idrætssektoren. Mød blandt andre:

Per Paludan Hansen, formand Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Cliff Kaltoft, sekretariatschef, Landsforeningen af VæreSteder
Ove Lyhne, direktør, DBU Jylland
Christine Winding-Lauritzen, foreningsudvikler, Beder-Malling Idrætsforening

13.50-14.10: Opsamling. Diskussion om idrættens rolle under sundhedskrisen. Inspiration og gode eksempler.

14.10-14.15: Opsamling og afrunding ved journalist og konsulent Henrik H. Brandt, Idrættens Konsulenthus