Danmarks bedste foreningskommune. Men hvordan?

Vi har det måske med at tage foreninger og fællesskaber for givet? På fire workshops får borgere og foreninger i Varde Kommune mulighed for at diskutere, hvordan kommunen bedst muligt kan understøtte og inspirere fremtidens fællesskaber i kommunen. …

Vi har det måske med at tage foreninger og fællesskaber for givet? På fire workshops får borgere og foreninger i Varde Kommune mulighed for at diskutere, hvordan kommunen bedst muligt kan understøtte og inspirere fremtidens fællesskaber i kommunen. Foto: Henrik H. Brandt

INVITATION: Som led i samarbejdet med Varde Kommune om at manifestere og udvikle Varde Kommune som ’Danmarks bedste foreningskommune’ inviterer kommunen sammen med Idrættens Konsulenthus og Active Research til fire korte online-workshops for foreninger, borgere og andre interessenter.

De fire workshops skal belyse, hvad foreninger og udbydere af aktive fællesskaber og aktiviteter i Varde Kommune oplever af udfordringer og potentialer, samt hvad kommunen kan gøre for at sikre en realisering af visionen om ’Varde som Danmarks bedste foreningskommune’.

Hvad vil det sige at være Danmarks bedste foreningskommune? Hvad der skal til for at nå denne vision?

Alle borgere, foreninger, faciliteter og andre udbydere af idræt, motion, fritidsinteresser og andre aktive fællesskaber i Varde Kommune kan tilmelde sig de fire workshops.

Download invitationen her (PDF).

De fire workshops tager afsæt i fire forskellige livsfaser:

WORKSHOP 1: BØRN (OG DERES FAMILIER)
Onsdag den 24. februar kl. 19.30-21.00
Demografien varsler færre børn i Varde Kommune de kommende år. Nogle foreninger oplever medlemstab og udfordringer med at stille hold i de traditionelle idrætsgrene. Samtidig stiger interessen for, at familier kan være aktive sammen på tværs af aldersgrupper. Hvordan kan foreningslivet forholde sig til disse tendenser i de kommende år? Og hvordan kan kommunen hjælpe?

WORKSHOP 2: UNGE
Torsdag den 25. februar kl. 19.30-21.00
På landsplan topper idrætsdeltagelsen allerede før teenagealderen og falder støt indtil 40-års-alderen. Unge har en tendens til at fravælge den foreningsaktivitet, de gik til som børn, til fordel for et fitnessmedlemsskab eller en inaktiv fritidstilværelse. Samtidig stiger andelen af ensomme unge. Omvendt vinder interessante ungefællesskaber frem, der er præget af stort engagement og aktiv involvering - men i andre former end den langsigtede frivillige forpligtigelse. Hvad skal der til fra foreninger og kommunens side for at sikre attraktive ungefællesskaber i fremtiden?

WORKSHOP 3: VOKSNE

Mandag den 1. marts kl. 19.30-21.00
Når voksne i den erhvervsaktive alder kommer på den anden side af små børn, finder de i høj grad tilbage til motionen og får mere tid til egne fritids¬interesser. Udendørs, selvorganiseret motion hitter i stor grad, og her kan være et stort potentiale for at rekruttere flere medlemmer i foreningerne.

WORKSHOP 4: SENIORER

Tirsdag den 2. marts kl. 19.30-21.00
Seniorer rimer på en ubetinget væksthistorie i Varde Kommune. De kommende seniorgenerationer viser samtidig stor interesse for et aktivt fritidsliv. Hvordan skal seniorerne tænkes ind i fremtidens foreningsliv?

TILMELDING
Tilmeld dig til Varde Kommune via mail til Bo Villumsen (bovi@varde.dk).
Oplys:
1) dit navn
2) hvilke workshops du vil med til
3) hvilke foreninger el.lign. du er medlem af.
Deltagelse er gratis. Du modtager en mødeindkaldelse med et link til hver af de workshops, som du har tilmeldt dig. De fire workshops afvikles online på Teams.

OM PROJEKTET
Varde Kommune som Danmarks bedste foreningskommune indeholder forskellige elementer, hvor kommunens politikere og forvaltning reflekterer over, hvorfor og hvordan man bedst understøtter foreningslivet, og hvordan man følger op på visionen i praksis og handling. De fire workshops indgår i det samlede projekt. Active Research ved Maja Pilgaard og Idrættens Konsulenthus ved Henrik H. Brandt fungerer som konsulenter for processen.